Translate

miercuri, 28 iulie 2010

prajitura(placinta) cu mere

prajitura cu mere e delicioasa si cine nu stie cum sa o faca am sa va spun eu cum o fac. in multe retete am vazut ca se cere ca merele sa se caleasca pe foc pana se evapora sucul.eu nici vorba sa fac asa,macar ca consumam acel suc,de ce sa muncesc in plus???si am mancat prajitura facuta cu mere calite dar nu se compara cu cele puse crude.

 asa ca am razuit merele,sunt mere de vara si le-au cules inca inainte sa se coaca de tot si unele au fost asa de acreeee,ca de obicei nu-mi place sa adaug zahar la mere daca sunt dulci ,dar la astea am fost nevoita. si s-au "ruginit" repede dar asa e cu merele astea.

pentru aluat am avut nevoie de:
                                                                             500 gr faina,250 gr margarina(unt,untura),
                                                             200 ml smantana(sau lapte prins),1 ou,
                                                6 linguri zahar,un praf de sare,
                                                                  o lingurita de praf de copt si o lingura otet.
                                                                                   am amestecat impreuna toate ingredientele.
si am avut un aluat moale.
cu unt este mai elastica,cu untura mai sfaramicioasa,asa ca eu folosesc din ambele,jumi-juma.

in plus :mere cat de multe93-4kg,mere mari) ,
faina pentru intins foile si o lingura de gris.





am intins foaia(am avut nevoie de faina in plus,ca sa o intind),nu m-am stresat prea tare ca nu e perfecta ca se poate aseza usor cu mana,am intepat-o cu furculita ca sa nu se ridice cand se coace si am presarat o lingura de gris ca sa absoarba excesul de mere(pt ca nu le-am calit).dupa care am adaugat merele stoarse bine.

tava nu am uns-o ca a avut destula grasime aluatul.









am asezat un strat de mere peste care am presarat putin zahar(fara sa masor) si scortisoara,apoi iar mere si iar scortisoara,dupa care am pus a doua foaie.




pentru ca sa intind foaia asta trebuia sa fiu mai generoasa cu faina ca trebuia sa o pun peste mere si nu mai puteam apasa .

asa ca am luat-o cu sucitorul si am asezat-o peste mere si apoi am modelat-o cu mana.
am intepat-o cu furculit-a si am dat-o la cuptor la foc mediu cam 30-40 minute,

cand a fost rece am presarat-o cu zahar pudra.

13 comentarii:

  1. Adriana, sa stii ca o sa incerc reteta pt prajitura cu mere ca tare bine arata! Mersi pt ca iti iei timp sa pui retele aici. te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok draguta,sa-mi spui cum ti-a iesit.daca ai nelamuriri....intreaba-ma,ok?
    te pup si mercy de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  3. a da si cu placere postez retete,ca m-am saturat de atata secret,nimeni nu-ti da secretele...,dar daca ai tim si cauti gasesti orice pe net apoi le mai adaptezi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De mare ajutor cu retetele tale iti multumesc pentru ajutorul dat in bucatarie

      Ștergere
  4. Liana,ma bucur mult sa stiu ca e de folos si altora.

    RăspundețiȘtergere
  5. E cea mai buna prajitura cu mere pe care am mancat-o. Eu am pus si banana si migdale si a iesit o nebunie.Sotul meu e topit dupa aluatul asta ca de biscuite.E pt prima data cand fac prajitura cu mere si nu ma asteptam sa iasa asa bine.Super reteta si foarte usor de facut!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. ooo wow,sunt foarte incantata ca ti-a iesit din prima,si e si preferata sotului,interesant adaos,banane si migdale,poate am sa incerc si eu .felicitari ca ti-a iesit bine si multumesc de vizita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna! Sunt un pic nelamurita..reteta este cu un ou sau doua? In poza sunt 2 oua si in scris doar unul

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Adriana, sa sti ca am incercat reteta ta si a iesit super! Am si eu o reteta asemanatoare, dar am vrut sa incerc aceasta. Este ok daca se pot gasi pe internet retete bune, eu sincera sa fiu am mai incercat si alte retete de pe net dar nu toate au fost ok. succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. multumesc si ma bucur ca ti-a iesit,succes la fel.

    RăspundețiȘtergere